Sorg

Sorg synes å være en av våre mest neglisjerte og misforståtte opplevelse, både av sørgende, og deres omgivelser. Vårt syn på sorg er at det handler om knuste hjerter og ikke om ødelagte hjerner. Det å forsøke å helbrede hjertet ved hjelp av hode mislykkes ettersom hodet er feil verktøy til oppgaven. De fleste av oss ser ut til å være sosialisert til å forsøke å løse våre problemer ved hjelp av intellektet vårt, noe som fører til at uforløst sorg blir til et problem.    


Hva er sorg?

Sorg er en normal og naturlig følelsesmessig reaksjon på et tap eller en forandring. Det er alt det som skjer med oss, det vi tenker, føler og gjør i forhold til det å ha mistet noen eller noe. Det er alt det vi gjør for å forsøke å komme videre gjennom sorgen og for å gjenoppbygge livet. Sorgens landskap er ukjent terreng for oss, og det er vanskelig og smertefullt å ferdes i. Sorg tar tid, ofte mye lenger tid enn man kan tenke.

Etter å ha mistet noen eller noe er det helt nødvendig å være i sorg, og det er tungt arbeid. Sorgen kan ta alle krefter fra oss. Det er ikke uten grunn at vi kaller det sorgarbeid. Det vil si det arbeide man må gjøre for å ta innover seg sorgen etter å ha mistet, for og på en eller annen måte forsone seg med tapet. Sorg oppleves forskjellig, den griper inn i hele livet, og det kan oppleves som å bli trukket med i en strøm som en selv ikke kan styre eller kontrollere. Det er ingen tidsbestemt prosess som skjer i stadier, men kan bedre beskrives som noe flytende som bølger fram og tilbake. I denne sammenhengen er det viktig å nevne at det ikke er tiden i seg selv som helbreder sorgen, men hva man gjør i den tiden.

Vanlige sorgreaksjoner ved tap:  


  • Rastløshet
  • Dårlig hukommelse og konsentrasjonsvansker
  • Fysisk smerte i kroppen
  • Dårlig søvn
  • At man drømmer om den døde
  • Kjenner på manglende overskudd
  • Man kan kjenne skyldfølelse
  • Humørsvigninger
  • Snakke om og om igjen om det som skjedde

Sorgreaksjoner kan utløses av en rekke ulike tap og forandringer. Eksempel på hendelser som kan utløse sorg er dødsfall, separasjoner, overgrep av ulike slag, relasjonsproblematikk ( til partner, foreldre, barn, venner, kolleger), egen eller andres sykdom, å miste et husdyr, eller at livet ikke ble som man hadde tenkt seg. 

Sorg er veldig personlig, derfor vil tapsopplevelser kjennes forskjellig, selv om tapet ytre sett kan virke likt.

Sorg er ikke farlig, men det er viktig å ta sorgen på alvor. Man kan ikke løpe fra den, eller gå rundt den, man må gå igjennom den, selv om den bærer med seg mye smerte.

Har du opplevd å miste noen, og trenger noen å snakke med?

Sorgbearbeiding

Dødsfall, separasjoner og andre tap gjør at en del av våre drømmer, håp og forventninger til framtiden brister. Det er normalt og naturlig og da gå gjennom relasjonen/forholdet og finne en del ting som vi skulle ønske hadde vært bedre eller annerledes. Ting vi skulle ønske at vi hadde sagt eller ikke sagt. Ting vi skulle ønsket at den andre personen hadde sagt eller ikke sagt. Uforløst sorg kommer nesten alltid av noe ukommunisert av følelsesmessig natur. For å helbrede sorgen over et tap må vi derfor finne alle uuttalte og ukommuniserte følelser i relasjonen. Deretter setter vi ord på følelsene våre og kommuniserer disse. 

Å slippe taket og gå videre er et vanlig råd ved tap. Ville vi ikke gjøre det hvis vi bare visste hvordan? Sorgbearbeiding hjelper deg å bearbeide og forløse smerten og sorgen over dine tap. Erfaringer viser at du da forsones med det som er over og kjenner fred. Et annet resultat blir at du får en mer åpen relasjon til deg selv og andre, samt at du får ny energi og livslyst. 

"Sorg er kjærlighet.
Vi sørger fordi vi har elsket.
Fordi den vi elsker ikke er her lenger.
Vi savner den vi selv var,
sammen med den andre.
Det han eller hun fikk oss til å bli."

Fra boken "Å løfte og bli løftet" av Bjørk Matheasdatter


SORGveiledning

Det å oppleve store tap i livet, kan gjøre livet vanskelig og utfordrende å leve. Da kan det være fint å være sammen med andre som vet litt hvordan du har det, og som deler på noe av den samme smerten som deg. 

Følelsesrommet tilbyr sorgveiledning i gruppe for deg som ønsker å bearbeide sorgen og tapet ditt. Vi jobber etter Programmet for Sorgbearbeiding, som er et kurs i hvordan man bearbeider og forløser sin sorg etter dødsfall, separasjoner og andre tap. Materialet og metoden vi benytter er utviklet av Russell Friedman og John W James, grunnleggerne av The Grief Recovery Institute i USA.

Kurset er utformet for å gi deg kunnskap om hvordan du kan forløse sorgen din slik at du igjen kan delta i livet fullt og helt. Det finnes et antall ulike tap som kan utløse den sterke blandingen av menneskelige følelser som vi kaller sorg. Dødsfallet til et familiemedlem, en venn eller bekjent, skilsmisse, uvennskap og konflikter, økonomiske forandringer og sykdomstilstand er noen eksempel på tap. Uansett om tapet har inntruffet nylig eller for lenge siden kan den fortsatt begrense livet ditt. 


Vi starter nye kurs høsten 2025!

Kurset går annenhver uke i 8 uker, totalt 8 ganger fra kl.18-20, samt 1-2 timer med hjemmeoppgaver i mellom.  Kursveiledere er Annette Bekkos og Renate Buhaug Sjaastad



Ta kontakt om du ønsker å delta på kurs